2013/01/16

Újabb akkuprobléma - Japán felfüggeszti a 787-es üzemét

Legutóbbi bejegyzésünkben kitértünk a Dreamiliner kezdeti üzemi problémáira, amelyek kapcsán az FAA és a gyártó egy ismételt ellenőrzést hajt végre a gép fő rendszereinek gyártási hátterében a beszállítókat is beleértve.
Most a gépeket legrégebben üzemeltető ANA japán légitársaság járata hajtott végre kényszerleszállást, miután akkumulátorhibát jelzett a repülőgép. Mint ismeretes, nem ez az első probléma a repülőgépeken újdonságnak számító nagy teljesítményű lítium akkumulátorokkal.

Néhány nappal ezelőtt a szintén japán JAL gépén földi kiszolgálás közben keletkezett akkumulátortűz. Az akku felizzására, kigyulladására, a tüzek üzem közbeni megfékezésére ugyan fel vannak készítve a repülőgép rendszerei, de a probléma megoldása semmiképp nem ez, hanem az okok kiderítése.
A mostani leállást ugyanakkor nem a hatóságok rendelték el, de a társaságok és a repülőgép megbízhatóságába vetett bizalom megőrzése érdekében a két japán üzemeltető földön tartja és átvizsgálja a gépeit.

Takamatsu-i kényszerpihenő - Fotók: AP
A gépen a korábban meghibásodott akkumulátorral azonos típus működött. A sors fintora, hogy az akkukat a japán GS Yuasa Corp. szállítja a géphez. A cég részvényei ismét estek a többi japán beszállítóét is magával rántva és befolyásolva a Boeing árfolyamát is.
A JAL gépének kiolvadt akkumulátora az NTSB-nél
Az ismert veszélyhelyzeti tényezőket a repülőiparban azonnal kiszűrik - ha másképp nem megy, akár a típus ideiglenes leállításával is.
A világ többi üzemeltetője ugyanakkor nem kívánja leállítani a típust. A Qantas jelenleg A330-asokkal repülő leányvállalata a JetStar menetrend szerint átveszi a gépeit. Az Air India nem jelzett problémát a gépein, de átvizsgálja őket. A korábbi problémákra reagálva Al Baker a Qatar vezetője is bizalmat szavazott a típusnak.
Mindenesetre a gyártó és a beszállítók is nagy nyomásnak vannak kitéve. Pletykák keltek szárnyra ugyanis, hogy a gyorsított átadások okoznák a hibákat, ezt azonban határozottan cáfolja a Boeing.
A fűthető ablak, üzemanyagrendszer, akkumeghibásodások jellege is főképp alkatrészproblémákra utal, de leginkább a már említett FAA ellenőrző vizsgálat fogja tudni megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Ezek gyors és sikeres lebonyolításában maga a gyártó és a beszállítók is érdekeltek, lévén akár a további gépátadásokat is késleltetheti bármilyen további problémából fakadó intézkedés.

A nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorok repülőgépi alkalmazása szintén a Dreamliner egyik újdonsága. A választás több előnnyel is jár. Kis méretük és súlyuk ellenére kapacitásuk nagy. Kiváló hidegtűrésük, gondozásmentes kezelésük szintén előny. Érzékenyek azonban a zárlatból, túlterhelésből és túltöltésből eredő melegedésre is, a japán beszállítónak tehát épp ezeken a pontokon kellett szigorú technológiai kihívások elé néznie.

Nincsenek megjegyzések: